Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2014 16:09 - Защо съм за електронното гласуване и против задължителния вот
Автор: borko83 Категория: Политика   
Прочетен: 1252 Коментари: 2 Гласове:
6



Въпреки, че виждам рискове, аз също подкрепям идеята за електронното гласуване. За да се въведе обаче, трябва да се решат няколко въпроса. Първия проблем е свързан с избирателите с двойно гражданство. Ще имат ли право да гласуват или не? Логично е човек, който не плаща данъци в България да няма право на глас, след като не допринася с нищо за нейното развитие. След което трябва да се предвиди и вгради в една такава електронна система възможността избирателят да може да пусне празна бюлетина. В случей, че няма симпатии към никоя от партиите, участващи в изборите. И трето да се гарантира сигурността на такава система. Това е най-големия проблем и ми се струва, че не може да се реши достатъчно надеждно, дори и да се прави паралелно второ преброяване от независима система и се сравняват резултатите за достоверност.  Възможностите за манипулация на вота при електронно гласуване за съжаление са многократно по-големи, а да се проверява фирмата доставчик и кода на програмата от независими експерти не ми изглежда вероятно за България. А и винаги може се въздейства на такава система при всеки следващ вот. Но пък би направила пряката демокрация по швейцарски модел възможна и евтина. Което вече е реална стъпка напред. А не еквилибристиките, които предлага партиите от статуквото, за да се окопаят във властта до закриване на държавата. Такава система ще направи много от представителните политици излишни и ще съкрати държавните разходи многократно.

 От друга страна задължителното гласуване почти нищо не променя, като оставим настрана факта, че не е демократична мярка. И противоречи на конституцията. Докато все още не е променена разбира се. Дори е по-лошия вариант според мен, който ще постави бомба със закъснител, която ще гръмне в близко бъдеще. Питам се как БСП и ДПС могат да прокарат желаните от тях промени в изборния закон, след като не се радват на широка обществена подкрепа? Отговора е очевиден. Ако обявят директно техните желания, поради слабата подкрепа в обществото, ще загубят. Ако обаче обявят официално, че са против такъв задължителен вот, повечето избиратели ще решат, че щом те не го искат значи, че то ще попречи на тези партии да спечелят следващите избори. И ще понижи изборните им резултати. Ако изобщо се стигне до там с тяхното невероятно вредно за държавата и българите управление. И ще влязат в капана. Така недостатъка ще бъде превърнат в предимство и мнозинството ще застане зад техните истински желания, без да се усети. Използва се обратна логика в случая. Но не се учудвам на този женски подход на Станишев и Местан. Така, че преди да заставате зад такова предложение, смятайки, че ще отстраните БСП и ДПС от управлението на държавата мислете. И си отговорете на въпроса кой реално е алтернатива на тези партии. Ясно е, че нито Герб, нито новото отроче на фабриката за илюзии РБ не са. От което следва , че не задължителен вот решава проблема със статуквото, а по-фундаментални промени. И смяна на изборната система и нови  независими политици с чисто минало.





Гласувай:
6



1. kostadin - Задължителното гласуване е мъглата ,която ще оформи нашата представителна робовладелска демокрация пред света
19.02.2014 07:10
!
цитирай
2. rumyn - ето тук ти одговарям на твой коментар, който е свързан с твоята тема тук :)
05.05.2014 20:29
http://hloris.blog.bg/politika/2014/05/04/kak-mislite-bylgari.1262212
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borko83
Категория: Политика
Прочетен: 26233
Постинги: 9
Коментари: 14
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031